Селско въстание в Англия се състоял между 30 май – 15

...
Селско въстание в Англия се състоял между 30 май – 15
Коментари Харесай

Селско въстание в Англия – как група селяни застанаха срещу държавата заради един данък

Селско въстание в Англия се състоял сред 30 май – 15 юни 1381 година Той стартира в графствата Кент и Есекс и се разраства, когато и двете размирен групировки потеглят към Лондон, като по пътя си нападат градове и села. Те особено се насочват към домовете на благородниците и даже атакуват укрепления като замъка Рочестър, където освобождават всички пандизчии, затворени вътре. В Кентърбъри те настояват архиепископът – който считат за подстрекател на тяхното подтисничество – да бъде заменен.

Докато вървят към столицата, бунтовниците натрупват голяма поддръжка, частично заради боязън – те заплашват да унищожат домовете на хората, в случай че не се причислят към тях – само че също и заради групов яд против държавното управление. Те доближават Лондон към 11 юни и атакуват предградията на града като Ламбет, където унищожават големи количества държавни записи.

Ричард II, който е единствено на 14 по време на протеста, изпраща известие до бунтовниците с питане за повода за гневната им реакция към короната и държавните чиновници. Според хрониката „ The Anonimalle Chronicle “ те отговaрят, че желанието им е „ да го спасят и да унищожат предателите на кралството и неговите лични “. Ричард се съгласява да изслуша недоволствата им в Блекхийт на идващия ден, в навечерието на празника Корпус Кристи (12 юни). Тъй като излиза наяве, че бунтовническите сили – възходящи с всеки ден – съставляват опасност за сигурността на краля, Ричард се укрива в Лондонската кула дружно с ужасения ковчежник Робърт Хейлс и архиепископа на Кентърбъри Саймън Съдбъри (и двамата други мъже също са мишени).

 DeathWatTyler

Ричард II гледа гибелта на Уот Тайлър, водачът на въстанието

Докато баржата на Ричард се доближава до Ротерхите, с цел да се срещне с участниците в протеста, той е посрещнат от хиляди въоръжени бунтовници – плашещо представление (на главната картина най-горе). От едната страна на реката има 50 000 бунтовници от Кент, а от другата страна – още 60 000 от Есекс. Неподготвени за такава многолюдна среща, съветниците на краля молят Ричард да се отдръпна – и кралската баржа бяга.

Бунтовниците са обезумели още от идването си и прибързаното тръгване на Ричард единствено прибавя масло в огъня. На 13 юни те нанасят най-вече вреди в акцията си до момента, унищожавайки имуществото – най-важното е Савойският замък на Йоан Гонт, третият наследник на умрелия Едуард III и чичото на сегашния крал Ричард II. Бунтовниците убиват чужденци – изключително фламандците – и тези, облечени в ливрея (нещо като корпоративна униформа), забождайки отсечените им глави на шипове.

В последна сметка Ричард се съгласява да се срещне още веднъж с тях, с цел да чуе изискванията им в Майл Енд, само че когато напуща Лондонската кула, група от бунтовници съумява да влезе и да отвлече Саймън Съдбъри и Робърт Хейлс от Кулата, дружно с брат Уилям Апълтън, доктор на работа при Джон Гонт. Всички мъже са екзекутирани по свиреп метод на Тауър Хил. Имаше обаче един оцелял; младият Хенри Болингброк, синът на Гонт, за който се твърди, че се скрива в долап, до момента в който бунтовниците тършуват в Кулата. (Ако беше хванат, надали в миналото щеше да стане крал Хенри IV 18 години по-късно.)

В последна сметка, на друга среща – на 15 юни в Смитфийлд – протестът завършва след препирня сред един от водачите му Уот Тайлър и кмета на Лондон Уилям Уолуърт. След схватка Уолуърт убива Тайлър и бунтовниците се разпускат, след което са преследвани и давани за неприятен образец през идващите седмици и месеци.

 John Ball encouraging Wat Tyler rebels from ca 1470 MS of Froissart Chronicles in BL

Произходът на протеста се корени в парламентарно заседание, извършено през 1380 година в Нортхамптън. Напрежението сред Йоан Гонт и жителите на Лондон към този момент е огромно, откакто той заплашва лондонския свещеник и се меси в градските и комерсиалните каузи. Поради тази причина Народното събрание се организира в Нортхамптън, а не в Уестминстър. Там излиза наяве, че короната е в нестабилно финансово положение. Французите и испанците заплашват бреговата линия и незабавно са нужни средства за отбрана както на страната, по този начин и на значими военни гарнизони като Кале. Решено е, че би трябвало да се приложи нов налог – и най-голямата тежест би трябвало да поемат хората от работническата класа. Данъкът е повишен до три пъти естествения си размер; три гроути за всяко лице на възраст над 15 години.

Първоначално парите би трябвало да бъде събрани на две талази: първата при започване на пролетта и втората през лятото. Но ковчежникът Робърт Хейлс упорства за едно всеобщо събиране. Това неизбежно довежда до конфликти и принуждение – реакцията е толкоз огромна, че правосъдните реализатори бягат от градовете или даже отхвърлят да събират налога от боязън за живота си. По-радикалната реакция стартира в град Брентвуд в Есекс, когато хората заплашват събирача Джон Бамптън, който бяга назад в Лондон.

Фракцията на Кент, водена от Уот Тайлър, възпламенява обществен дом, ръководен от фламандски дами на Лондонския мост. След като са влизат в града, те събират още хора и нахлуват в скъпи за града здания.

Най-много вреди, нанесени в Лондон, са на двореца Савой, дома на Джон Гонт, който е една от главните им цели. За благополучие на Гонт по това време той не е вкъщи, а договаря с шотландците в Беруик. Въпреки че бунтовниците са ориентирани към Гонт, той в действителност не е взел участие в повишението на налога, защото по време на Парламента през 1380 година той е бил на път на юг от Шотландия и идва едвам след съглашението. Това обаче е опцията на елементарните хора в Лондон да си отмъстят за отношението му към тях в предишното.

Голяма част от вредите, нанесени по време на протеста, са наложени от опортюнисти. Лондонските бунтовници нахлуват в Савой и запалват вещите на Гонт, предизвиквайки голям пожар. Смисълът на сечта е да се покажат на богатите границите на властта им, само че някои бунтовници, погрешни на идеята, се стремят да изпълнят джобовете си. Докато се пробват да се измъкнат, натоварени с благосъстояние, те нападнати от останалите и неотложно екзекутирани, тъй като не остават правилни на идеята.

С разпалването на огъня в Голямата зала, група от към 30 бунтовници отива да изследва в избите, където се натъква на виното на Гонт. Зарадвани от откритието си, те вършат празненство и се напиват. Междувременно в Залата са донесени две бурета. Бунтовниците считат, че те са цялостни със злато, само че в действителност те са цялостни с барут. И, когато той се възпламенява, буретата се взривяват, разрушавайки стените на двореца и по-късно постройката изцяло. За смут на бунтовниците кладата може да се види в цялостен Лондон…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР